Pentru tineri și adulți deopotrivă

A cere ajutor este cea mai mare abilitate a ființei umane, un drept cu care ne-am născut și de care trebuie să ne folosim ori de câte ori ne șimțim neputincioși în fața situațiilor incerte, înfricoșitoare sau provocatoare.
Cu toții ne simțim pierduți, anxioși și fără speranță în găsirea portiței de scăpare, atunci când traversăm momente de nesiguranță, datorită unei posibile amenințări sau provocări. Anxietatea se poate manifesta sub forme diferite și poate trezi reacții și acțiuni diferite. De la a ne simți neputincioși și inutili, până la a traversa prin stări fizice și emoționale, care ne scot din starea de confort și siguranță.
Anxietatea se poate manifesta sub forme diferite și poate trezi reacții și acțiuni diferite. De la a ne simți neputincioși și inutili, la a trece prin stări fizice care generează dureri de cap, palpitații sau chiar dereglări stomacale.
Tinerii, în special, trec printr-o serie de schimbări și experiențe pe care de multe ori nu știu să și le identifice și cum să le gestioneze. Perioada de pandemie pe care o traversăm a bulversat viața cu rutina fiecăruia dintre noi și a schimbat percepția despre utilitatea multor acțiuni întreprinse de noi. Totodată a adus cu ea multe provocări cărora încă nu le găsim aplicativitate și carora nu le vedem finalitatea, sporind riscul anxietății pentru mulți dintre noi. Dar ca în orice perioadă critică și neobișnuită, cu care ne confruntăm la un moment dat în viață, trebuie să ne concentrăm pe soluțiile care ne pot ameliora starea de anxietate.
Iată cinci pași pe care i-am discutat în întâlnirile mele cu tinerii, atunci când aceștia nu știau cum să depășească anxietatea indusă de diferite situații, și pe care doresc să îi împărtășesc și cu voi:
1.Respiră adânc și controlat preț de câteva minute. Acordă atenție ritmului în care respiri fără a încerca să-l schimbi. Vezi cum este, lent și sacadat sau ritmat, accelerat și sufocabil. Apoi încearcă inspirații și expirații controlate concentrându-ți atenția pe ritmul în care aerul intră și iese prin nări. Observă spațiul care se crează în corp și mărește timpii de inspirație și expirație. Poți să începi cu 4 timpi (numărând cu voce tare sau în gând 1-2-3-4 când tragi ușor aer în abdomen, repetând numărătoarea când eliberezi aerul din abdomen) și să crești treptat la șase sau nouă timpi. Această procedură simplă și efectivă reduce anxietatea, mărește cantitatea de oxigen care ajunge în creier, ajutând la instalarea stării de calm.
2. Încearcă un lucru nou, o activitate pe care ți-ar fi plăcut să o faci, dar n-ai avut timp sau curaj să o începi. Toți suntem inspirați de ceva sau vedem lucruri pe care le admirăm și le apreciem și ne-am dori să le cunoaștem „secretul” pentru a le face și noi. Secretul stă în voința noastră de a încerca să le facem. Fie că vorbim despre a desena, a învăța o limbă nouă, a construi ceva sau a începe un blog, fie că ajutăm pe cineva la conceperea lor, trebuie să ne dorim să facem un prim minim pas pentru începe. Apoi totul ni se limpezește și reușim să facem cu ușurință ceea ce ne place.
3.Contactează un prieten sau o persoană în care ai încredere. Nu rămâne în tăcere, gândindu-te că nimănui nu-i pasă de tine sau că nimeni nu te poate înțelege. Vorbește cu ei despre ce te frământă și despre cum te simți. Prin simpla comunicare cu cei din jur, situația nu ni se mai pare uneori atât de dramatică și ne eliberăm de presiunea pe o care o simțim și o creștem în mintea noastră. Totodată aceasta ne ajută să rezolvăm în cele mai multe cazuri problema care cauzează sau contribuie la starea de anxietate. Plus, s-ar putea ca să ajuți la rândul tău acea persoană, care la rândul ei are nevoie de ajutor, dar nu știe cum să-l ceară.
4.Nu-ți neglija nevoile de bază și acordă-le o importanță sporită în această perioadă. Mănâncă echilibrat și dormi suficient (șapte-opt ore de somn) pentru că atunci când acestea sunt dereglate, starea de anxietate se amplifică. Ieși zilnic la aer proaspăt în natură, dacă poți, și fă exerciții fizice regulat.
5.Caută ajutor specializat dacă ți se pare că nimic din ceea ce faci nu te ajută să ieși din starea care te copleșește și care are un impact negativ asupra stării de sănătate și a vieții tale. Dacă anxietatea îți influențează și afectează școala, munca, relația cu familia și prietenii și-ți schimbă modul de a avea grijă de tine, pe o perioadă mai lungă de timp, nu te gândi că este ceva trecător sau că poate nu există cale de rezolvare. S-ar putea să se înrăutățească și să-ți fie din ce în ce mai greu să o remediezi. Iar atunci când nu mai găsești modalități proprii de rezolvare, caută-le în jur, la școală, la serviciile specializate de sănătate sau la mentorii și consilierii apropiați. A cere ajutor este cea mai mare abilitate a ființei umane, un drept cu care ne-am născut și de care trebuie să ne folosim ori de câte ori ne șimțim neputincioși în fața situațiilor incerte, înfricoșătoare sau provocatoare. Nu este o slăbiciune, ci o dovadă de putere mintală și curaj de a recunoaște un potențial pericol în care ne afăm și pe care dorim să-l depășim.
Respiri, deci, nimic nu te împiedică să mergi cu curaj înainte.
Mulțumesc mult ! Sfaturi care nu sânt de neglijat …eu una..am inceput sa invat limba engleza … sa cos motive nationale in cruciulita…sa ascult muzica …si adevarat simt o schimbare …nu mai am acele ganduri negre
Ce frumos!
Într-adevar, când ne îndreptăm atenția către lucruri care ne fac plăcere, învățăm să ne descoperim și să ne prețuim pe noi însele și prezentul în care trăim. Locul gândurilor negre este luat de plăcerea de a ne trăi viața extraordinară, care ne-a fost dată s-o trăim.
Multumesc, Vero!
Sfaturile tale sunt intotdeauna cele mai bune!
Ma bucur că-ți sunt de folos, Iulia! 🤗