Înscrie-te la newsletter pentru a fi la curent cu cele mai recente articole, viitoare evenimente, sau promoții.
opened-notebook-with-pen

Cum practicăm reflecția personală?

Sfârșitul și începutul unui an sunt momentele cele mai solicitate pentru reflecția personală.

Dar reflecția personală trebuie să fie o practică zilnică, pentru a putea avea la sfârșitul anului o imagine clară asupra celor 365 de zile cu decizii, acțiuni și țeluri atinse total sau parțial când împachetăm realizările, acțiunile mai puțin reușite, întâlnirile cu oameni noi, conexiunea cu cei vechi. Și pentru a fi mai încrezători la cele propuse pentru următoarele 365 de zile ale anului în care tocmai urmează să trecem.

Așadar, reflecția ne ajută să aducem in viața noastră claritatea de care avem nevoie. Ne învață să prețuim ce ne-a adus bucurie, ce ne-a mulțumit, în aceeași măsura în care ne învață să analizam și să învățăm din momentele care nu au fost în totalitate așa cum ne-am dorit, cum am plănuit și care, poate, ne-au dezamăgit.

Ne arată calea către descoperirea de sine, prin care reușim să găsim soluții pozitive chiar și acelor lucruri pe care credem ca nu le putem rezolva.

Ce este reflecția?

Reflecția este acel act de introspecție pe care-l ai la îndemână, atunci când îți acorzi răgazul de a-ți pune întrebări, pentru a te înțelege mai bine și pentru a înțelege cum reacționezi la experiențele de zi cu zi. Pentru a explora ce ne propulsează, ce ne ține pe loc și care sunt consecințele acțiunilor noastre

Procesul de reflecție te ajută să te descoperi și să explorezi acțiunile pe care le întreprinzi atunci când te afli în diferite situații, cu care te întâlnești de-a lungul unei zile. Te ajută să explorezi modul de reacție și răspuns la experiențele zilnice, dându-ți posibilitatea să creezi consecințe care să te ajute să obții rezultate mulțumitoare în plan personal și profesional.

Cum practicăm reflecția personală?

Reflectând asupra acțiunilor și atitudinilor, pe care le abordezi întro situație, te ajută să identifici acele aptitudini pe care le stăpânești cu succes, dar si pe cele pe care ar trebui să le îmbunătățești sau să le înlocuiești.

Te ajută să analizezi cum gândești și acționezi în viitor, în fața unei situații similare, indiferent dacă o aștepți sau apare brusc. Ajungi să înțelegi sau măcar să identifici emoția care primează și care determina modul de comportament ca răspuns imediat. Și te ajută să descoperi modul de răspuns pe care ai fi dorit să-l utilizezi, dacă n-ai fi căzut pradă emoțiilor, reacționând dintr-o perspectiva calma, detașată.

1.Găsește spațiul adecvat

Plimbările zilnice, zonele special amenajate pentru relaxare de la locul de muncă sau de acasă sunt oportune pentru  a practica reflecția. Ai nevoie doar de liniște, fără distracții si de multă voința.

2. Reflectează zilnic

Acordă-ți 5-10 minute pe zi pentru a reflecta asupra experiențelor trăite în ziua respectivă. Poate să fie imediat după terminarea lor sau înainte de a merge la culcare.

3.Explorează experiența

Fiecare experiența pe care o parcurgem este însoțită de emoții, sentimente, gânduri și trăiri diferite care influențează modul de acțiune. Explorează-le pentru a găsi soluții care să te ajute pe viitor. Nu te judeca și nu lăsa autocritica să te copleșească.

4.Găsește parteneri de practică

Caută să te înconjori de persoane cu care empatizezi și practică împreună cu ele reflecția. Fie că este vorba despre familie, prieteni sau de persoane specializate, vei găsi mai ușor răspunsuri la întrebările despre tine.

Recomandare: încearcă și cardurile noastre AlexzEdu Reflectează și Explorează

5.Practică recunoștința

Fie ca ai avut o zi cu experiențe frumoase sau mai puțin frumoase, recunostinta pentru cele întâmplate are un efect balsamic, de linistite, extraordinar. Axează-te pe lucrurile bune din acea experiența și din viața ta.

6.Reflectează asupra problemelor din trecut

Gândindu-te la situațiile trăite în trecutul îndepărtat sau mai apropiat ne putem descoperi poate greșelile sau lipsa curajului în a face ceva de frica de a nu greși.  Reflectând asupra lor ne putem crea un prezent mai stabil pentru viitoarele decizii.

7. Folosește un jurnal

Scrie toate trăirile întrun jurnal. Atât cele care te mulțumesc și te fac să te simți bine în pielea ta, cât și cele pe care le consideri deranjante sau care-ți scot la iveală senzații neplăcute pe care ai vrea să le ascunzi. 

Recomandare: încearcă și jurnalul Impress Yourself de la Academia de Journaling

8.Celebrează prezentul

Celebrează fiecare zi, fiecare experiență și fiecare clipă. Ele îți netezesc drumul către împlinirea visurilor și îți asigură împlinirea de sine.

Fără reflecție, mergem orbește pe drumul nostru, creând consecințe neintenționate și nereușind să realizăm nimic util.

Margaret J. Wheatley

Facebook
Twitter
Email
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Veronica Costache Logo

Abonare Newsletter