10 citate care mi-au ieșit în cale în timp ce-mi scriam cartea

Încă din copilărie m-au fascinat mesajele poveștilor pe care le savuram întotdeauna cu o curiozitate și plăcere deosebită. Apoi, la granița către adolescență când romane și autori celebrii îmi destăinuiau tainele vieții, curiozitatea de cunoaștere a acesteia a fost la apogeu, iar cea a mesajelor a devenit mai facilă, deși greu de ”rumegat” într-o societate nimicită de lipsa valorilor. Astfel că, citindu-l pe Tolstoi cu Karenina lui (și a mea) dragă, m-am învigorat la ”E atât de ușor să trăiești pe lume, dacă urmezi acel adevăr simplu – că bunătatea, iubirea, deschiderea sunt cele mai bune și accesibile căi de a te apropia de lume.”
Îmi place să dau atenție reflecțiilor înțelepțiilor pe care i-am citit sau întâlnit pe parcursul existenței mele, și să-mi ascult intuiția când sunt în fața experiențelor cotidiene, asimilind și introducând în ele pe cea a celor cu care rezonez.
În cartea mea Renașterea am adunat câteva dintre gândurile altor autori care m-au motivat, inspirat, dar, care mi-au confirmat sau întărit și anumite trăiri și cugetări petrecute chiar și înainte să îi descopăr pe ei.
Toate citatele îmi sunt la fel de dragi, așadar le voi scrie fără a face un clasament conform preferințelor, ci mai degrabă al apariției lor în cartea Renașterea.
- „Când priveşti înfăţişarea bolii, ea va produce forma bolii în mintea ta şi în cele din urmă şi în corpul tău, dar asta doar până când vei îmbrăţişa gândul adevărului, anume acela că nu există boală; este doar o aparenţă, iar realitatea este sănătatea.” Wallace Wattles
2. „Să gândeşti sănătate atunci când eşti înconjurat de aparența bolii sau să gândeşti bogăţie atunci când în jurul tău este aparența sărăciei cere multă putere; dar cel care dobândeşte această putere devine un MAESTRU. Poate învinge soarta şi poate avea ceea ce îşi doreşte.” Wallace Wattles
A-ți schimba perspectiva asupra modului de gândire despre o situație cu care te confrunți este cel mai mare dar al nostru. Este o abilitate cu care ne naștem și pe care o putem îmbunătății pe parcursul existenței noastre. Necesită voință, determinare și evident implicare. Dar cât de minunat este să devii maestrul propriei vieți în armonie.`
3. „Deții povestea pe care o primești pentru a-i scrie finalul.” Brene Brown
Suntem înzestrați cu capacitatea de a ne scrie povestea vieții, de a pregăti viitorul prin vizualizarea lui. Ea este deja trasată, iar tot ceea ce noi avem de făcut, este să alegem dintre niște realități deja create, conform specialiștilor în neuroștiință, pornind de la Nietzsche și mai nou de la fizica cuantică.
4. „Fiecare moment al vieţii este un nou punct de început care ne îndepărtează de ceea ce este vechi.” Louise Hay
Evoluăm în fiecare secundă prin experiențele cu care ne intersectăm și pe care le trăim. Și aici mă refer la a le trăi conștient, nu din inerție. A le simți și a le accepta ca făcând parte din momentul prezent. Doar prin conștientizarea și prin reflectarea asupra lor putem descoperi și asimila noi valori care vor crea acel spațiu necesar pentru dezvoltare și detașare care ne ține pe loc.
5. „Uită-te la drumul vieții tale, asemenea unui călător și imaginează-ți o parte dintre lucrurile negative care ar putea avea loc și cum ai putea răspunde la acțiunea lor.” Brian Tracy
Reflecția asupra parcursului nostru în viața de zi cu zi, consider a fi un instrument indispensabil pentru o calitate a vieții deosebită. Este o abilitate esențială prin care reușim să înțelegem de ce acționăm așa în situații critice și mai ales cum putem să disputăm pe viitor aceeași situație, dar într-un mod care să ne aducă satisfacție și stare de bine. A reflecta asupra lucrurilor negative care ni se întâmplă și a modului în care răspundem instant la ele ne dă posibilitatea de a ne descoperi și de a învăța lucruri noi despre noi.
6. „Eliberarea de resentimente poate vindeca până și cancerul.” Louise Hay
Înțelegând ce se întâmplă cu noi avem posibilitatea să găsim lucruri în interiorul nostru care ne ghidează acțiunilie, fără să ne dăm seama de acest lucru. Iar atunci când luăm atitudine pentru a ne elibera de ce nu este al nostru sau de ce ne ține blocați, lăsăm cale liberă redresării și vindecării.
7.”Zgomotul de fond al lumii ne-a făcut să credem că libertatea noastră e-n altă parte! Libertatea noastră se află în noi, nu trebuie să o căutăm mai departe, ea e-n adâncul nostru, în inimă.” Părintele Necula
Ce se află în interiorul nostru determină ce avem la exterior. Nu avem nevoie să schimbăm lumea, spațiul, oamenii din jurul nostru pentru a fi liberi în a ne trăi viața după propriile valori. Este suficient să ne uităm în interior și să descoperim acțiunile noastre care atrag situațiile zgomotoase. Odată identificate și eliberate, ne lasă calea liberă către liniștea ocrotitoare din inima noastră.
8. „Durerea este câteodată parte din viața noastră, în schimb suferința este alegere.” Dalai Lama
Situațiile neplăcute, critice, durerea fac parte frecvent din viața noastră. Uneori le putem evita, alteori nu. Dar, odată ce se întâmplă este important să știm cum ne raportăm la ele. Este esențial să știm cum să răspundem la ele! Cu suferință sau cu înțelegere și detașare. Aici intervine alegerea. Alegerea de a ne lamenta și plânge de milă sau alegerea de a căuta soluții pentru a ne face parcursul peste această durere mai lin, facil și cu demnitate.
9. „Vulnerabilitatea nu este slăbiciune. Vulnerabilitatea este măsura noastră exactă a curajului.” Brene Brown
De cele mai multe ori abordăm ceea ce ni se întâmplă, nu sens bun, cu rușine, cu frică și ignoranță. Ne blamăm, ne criticăm, ne legăm de cutume și considerăm că dacă căutăm răspunsuri și soluții ne deschidem prea mult în fața celorlalți, îi lăsăm să intre în intimitatea nostră pe care o considerăm sacră. Însă, a cere ajutor cu riscul de a ne vulnerabiliza este un act extrem de curaj care de fapt, adeseori, scoate la iveală lucruri noi benefice pentru existența noastră.
10. „Atunci când crezi că viața ti se năruie, de fapt ți se dă șansa să renaști!”
Veronica I. Costache
Închei seria citatelor oamenilor care mi-au schimbat perspectiva de a vedea lucrurile în general, viața în special, cu un gând care-mi aparține și este cap de capitol final în cartea mea Renașterea pe care o puteți achiziționa din SHOP
Suntem tentați să credem că ceea ce ni se întâmplă, și aici mă refer la toate situațiile critice, este un rău care vine să ne zdruncine starea de bine și să ne arunce în hăul deznădejdii și al nefericirii. De fapt, ceea ce ni se întâmplă este un semnal de alarmă, de trezire dintr-o stare de bine expirată, chinuită și stagnantă, către una superioară de evoluție, împlinire și satisfacție. Da, este adevărat, pentru a trece de la una la alta, avem nevoie de curaj, înțelegere, cunoaștere și reflecție. Și de alegere. Alegerea de a căuta în interiorul nostru fără să ne fie frică de ce vom descoperi. Singuri sau cu ajutor.
Eu sunt aici dacă îți dorești să afli mai multe despre cum să te reinventezi când crezi că viața ți se năruie!