Citesc cu plăcere încă din vremea copilăriei, când accesul la cartea scrisă era limitat și cel la tehnologie, inexistent. Citesc cu același interes clasici și contemporani. Romane, SF, biografii, literatură de specialitate. Un obicei creat cu ani de zile în urmă, care, în ciuda momentelor aglomerate din viața noastră, când poate mai reducem numărul paginilor citite într-o săptămână, nu se uită, precum mersul pe bicicletă.
Așadar, cititul, lecturarea cărților, se începe de la vârste fragede, astfel încât acesta să devină parte integrantă a activităților de zi cu zi, parte a unui lifestyle de calitate.Dragostea pentru lecturare i se transmite copilului încă dinainte de a începe a citi, prin intermediul bunicilor sau părinților, care le insuflă această pasiune pentru carte. La început, pentru cartea frumos colorată, bogată în desene sugestive care țin locul a o mie de cuvinte. Apoi, pe măsură ce copilul începe să deslușească tainele literelor scrise, pentru cartea unde cuvintele devin fluvii de informații uimitoare, numai bune să stăpânească curiozitatea și să stîrnească imaginația.
Dragostea pentru lecturare i se transmite copilului încă dinainte de a începe a citi, prin intermediul bunicilor sau părinților, care le insuflă această pasiune pentru carte. La început, pentru cartea frumos colorată, bogată în desene sugestive care țin locul a o mie de cuvinte. Apoi, pe măsură ce copilul începe să deslușească tainele literelor scrise, pentru cartea unde cuvintele devin fluvii de informații uimitoare, numai bune să stăpânească curiozitatea și să stîrnească imaginația.
Devine lecturarea un obicei tot mai frecvent în rândul copiilor și tinerilor din zilele noastre, caracterizate de era tehnologiei, a gageturilor?
Caut să deslușesc răspunsul la fiecare interacțiune pe care o am cu copiii, pentru a găsi soluții care să-i inspire și să-i atragă să descopere beneficiile cititului.
Dar care sunt beneficiile cititului?
Aș fi tentată să încep cu cele clasice, dar după ultimul an în care am mentorat câteva zeci de tineri, îmi vin în minte cele mai stringente, care răstoarnă clasamentul.
1. Cititul înseamnă informație, educație
Citind, se acumulează cunoștințele necesare pentru dezvoltarea personală. Fie că este o poveste care stimulează creativitatea sau îl învață pe copilul mic noțiuni despre igienă sau despre comportamentul în societate, fie că este vorba despre noțiuni care să-l determine pe adolescent să descopere tainele educației financiare sau antreprenoriale, cititul crează bazele pe care putem construi.
2. Cititul dezvoltă abilități
Abilitățile sunt instrumentele de care avem nevoie pentru clădirea și dezvoltarea vieții personale și profesionale pe care ne-o dorim. Lecturarea constantă a materialelor din sfera dezvoltării personale contribuie la o mai bună înțelegere a mecanismelor în continuă schimbare a vremurilor în care trăim.
3. Reduce stresul
Citind măcar o jumătate de oră pe zi sau chiar doar câteva pagini, funcția creierului se menține la o capacitate optimă de funcționare, scăzând tensiunea arterială și ritmul cardiac.
4. Dezvoltă și îmbunătățește vocabularul
Lecturarea cărților oferă cea mai bună metodă de învățare de noi cuvinte, care ajută la exprimare și o mai bună comunicare.
5. Pregătește adolescentul pentru viață
Îi facilitează acestuia drumul către o viață personală și profesională adecvată, prin informația pe care studierea cărților le-o livrează.
Așadar, cititul este o rutină benefică dezvoltării noastre. Și ce este cel mai importan, este la îndemâna tuturor. Educația copiilor și tinerilor prin lecturare ar trebui să fie la rang de prioritate. Un tânăr educat este un adult cu perspective și țeluri gata de realizat.
La mulți ani, de ziua lecturii!