De la cele mai fragede vârste ne alegem modele, avem preferințe și pasiuni care ne formează, ghidează și călăuzesc pașii către alegerile și deciziile pe care le facem pe parcursul vieții noastre. Primele modele ne sunt parinții, apoi descoperim lumea și eroii ei.
„Suntem ceea ce mâncăm” spune o veche filozofie indiană și ar fi multe de argumentat pe tema aceasta. Însă eu am una nou nouță, proprie, raportată la numarul, în creștere, de copii supraponderați sau obezi și inspirată de două autoare deosebite: Suntem ca eroii noștri!
Zilele trecute PrintesaPolonic.ro, Anca Lungu, a lansat ”Supereroii din farfurie” o carte cu rețete pentru copii, pe care buna mea prietenă și colaboratoare de nădejde în activitățile mele educative, Alina Nicoleta Balațchi le transpune în sfaturi practice pentru parinți de modelat deprinderile copiilor.
Nouă legume devin supereroi cu drepturi depline în farfurie și au menirea să transforme orice copil, fie într-un mini bucătar pasionat, un mini responsabil pentru un mod sănătos de viață și/sau un copil care-și va descoperi aptitudinile creative. Poate cel mai important aspect al activităților educative pe care autoarele îl lansează este cel legat de legătura specială care se naște între copil și eroii săi, părintele și protagonistele cărții, legumele. Părintele este cel care-i ghidează peripeția în lumea fascinantă a preparării unei gustări apetisante, gustativ și vizual și care-i transmite încrederea de a da frâu liber imaginației pentru a fi conștient de forțele proprii și capacitățile sale. Superlegumele sunt cele care le dezvoltă apetitul și îi ghidează către o latură esențială a alimentației echilibrate și sănătoase, transformându-i în mici pofticioși și modelandu-le obiceiurile alimentare.
”Supereroii din farfurie” este o carte cu rețete pentru copii pe care fiecare părinte trebuie să le pună în practică alături de copilul său. Sfaturile practice, educative sunt inteligent expuse și ușor de realizat pentru a atrage atenția celor mici și a-i implica în gătitul în familie.
Activitățile desfășurate în familie sunt benefice în crearea de legături puternice între părinți și copii. Gătitul în familie reprezintă timp prețios și de calitate petrecut alături de copii, dezvoltandu-le celor mici spiritul de echipă, încrederea de a fi de ajutor și de a fi independenți, crescându-le stima de sine și înzestrându-i cu deprinderi sănătoase pentru dezvoltarea personală armonioasă și pentru o alimentație adecvată.
Suntem ca eroii noștri! Fiți eroii copiilor voștri!