Din perspectiva noilor vremuri, când suntem răspândiți și copiii ni se nasc pe întreg mapamondul, limba maternă este cel mai puternic instrument pentru conservarea și dezvoltarea moștenirii noastre, tangibile și intangibile.
„Limba română este patria mea„, spunea Nichita Stănescu.
Copiii care locuiesc în afara granițelor României nu se simt români, iar limba română nu mai este patria lor, ea devine, pentru cei de vârste fragede, o limbă ciudată pe care părinții o vorbesc din nu știu ce motive și pe care nu vor să și-o asume și să o folosească. Este firesc, când cei de seama lor la școală, la grădiniță sau la activitățile extra școlare, vorbesc limba țării în care părinții lor au decis să trăiască. Este firesc, deși dureros pentru părinți, să spună eu nu sunt român, sunt britanic. Este minunat însă când părinții pentru care limba română este încă patria lor, alertați de exclamații simple și nevinovate care tradează faptul că pentru copiii lor Eminescu sau Creangă nu reprezintă nimic, iau atitudine. Fie prin povești “copilul meu adoră să-i citesc povești în limba română înainte de culcare, chiar dacă nu-mi răspunde niciodată în românește”, fie prin încurajarea copiiilor să participe la activități școlare în limba maternă “mama, pot să nu mai merg la școala englezească, ci doar la școala românească?” (școala de weekend AlexZ Londra).
Pentru că stă încă în puterea noastră să ne ghidăm copiii, să le arătăm alternative și oportunități. Să le explicăm cât de importantă este moștenirea lingvistică, limba pe care bunicii o vorbesc atunci când îi întâmpină cu brațele deschise, în vacanțele din Romania, “ce dor mi-a fost de tine, copile drag!” Pentru că dorul este mai puternic și transmite mult mai multă emoție când ne este spus în limba maternă!
La fiecare două săptămâni, conform UNESCO, dispare o limbă luând cu ea toată moștenirea culturală și intelectuală a unui popor.
Celebrăm în ziua de 21 februarie a fiecărui an, Ziua Internațională a Limbii Materne, limba română pentru noi românii. În restul zilelor din an, îmi doresc să cred că toți depunem eforturi mai mici sau mai mari, în funcție de circumstanțe, pentru ca limba și cultura română să rămână vie și nealterată, să dăinuie pe mai departe prin copiii noștri, oriunde în lume s-ar afla! Fără limba română diversitatea culturală și lingvistică, multilingvismul n-ar mai fi la fel, iar noi ne-am pierde identitatea!
Happy International Language Day!
@London 2019