Înscrie-te la newsletter pentru a fi la curent cu cele mai recente articole, viitoare evenimente, sau promoții.

Bădița Dumitru și review-ul

La Humulești, la casa lui Bădița Ion Creangă te simți învăluită de o lume simplă, caldă, înălțătoare, parcă dintr-o altă galaxie. Și asta nu doar datorită căsuței mici din lemn de brad acoperit cu lut și paie, cu tindă și două încăperi cu geamuri mici. Ci și datorită lui badea ☺️ Dumitru, povestitorul, ghidul care ne-a întâmpinat și care cu glas cald și blând ne-a purtat prin copilăria lui Ionică, copilul cu părul bălai și tare năzdrăvan ( a se citi ‘tare creativ’ 🤭).

Și povestitorul acesta, după ce ne-a vrăjit cu vorba sa blajina și ne-a transpus în lumea satului, a copilăriei lui Nica, a scos timid din buzunarul de la piept, de lângă inima lui, un carnețel. Și ne-a rugat, dacă avem plăcerea, să-i lăsăm câteva gânduri pe hârtie, mărturie că am trecut pe acolo și l-am ascultat. 
 
Multe au ascultat, puține am scris! Dar suficiente cât să acopere acea regulă din marketing, de 10%.
Gânduri și cuvinte scrise pentru un povestitor ghid, la casa memorială a celui mai mare povestitor român, Ion Creangă.
Când facem ceva în viață, când livrăm un serviciu, un produs cu impact în viața celorlalți ( și o facem în fiecare zi, sub o formă sau alta) ne dezvoltăm și pe noi.
Iar abilitatea care ne ajută să progresăm este aceea de a cere feedback de la cei din jur. De a le cere un review despre ce ai oferit, despre tine. Pentru a reflecta și evolua.
Abilitatea de a cere un review și un feedback reprezintă competența de a solicita opinii, evaluări, gânduri, sentimente sau sugestii constructive cu scopul de a înțelege cum ești perceput, ce faci bine și unde poți îmbunătăți. 
Această abilitate implică atât deschiderea față de punctele de vedere ale altora, cât și capacitatea de a utiliza informațiile primite pentru dezvoltare personală sau profesională.
 
Această abilitate este esențială în relațiile interpersonale, în dezvoltarea carierei și în îmbunătățirea continuă a abilităților, a serviciilor sau produselor tale. 
A cere review-uri și feedback nu înseamnă doar să primești opinii, ci să demonstrezi că ești interesat de creștere și perfecționare.
 

Dezvoltarea capacității de a cere feedback și reviews este așadar, o abilitate valoroasă, pe toate palierele vieții noastre.

Iar dacă ești din categoria celor care cred că te naști cu această abilitate sau că tu nu ești priceput la „chestii d`astea” – așa cum cum am crezut și eu – am o veste bună pentru tine 😊 Ea se învață și se îmbunătățește continuu, dacă o practice constant și ții cont de câteva strategii practice:

  1. Înțelege valoarea feedback-ului și review-ului

Gândește-te la feedback și review ca la o oportunitate de creștere, nu ca la o critică. Realizează că ceilalți pot vedea lucruri pe care tu, din perspectiva ta, le treci cu vederea.

  1. Creează un mindset deschis

Pregătește-te mental să primești atât laude, cât și critici constructive. Evită să te simți defensiv și ia feedback-ul sau review-ul ca pe o resursă valoroasă.

  1. Fii politicos și specific

Formulează cererea într-un mod profesional și clar, astfel încât persoanele să știe exact ce fel de feedback cauți. Exemplu:

Mulțumesc că ai participat la prezentare! Mi-ar plăcea să aflu opinia ta despre conținut și livrare. Crezi că ai putea să-mi oferi câteva gânduri despre ce a mers bine, cum te-ai simțit sau ce aș putea să îmbunătățesc?

  1. Facilitează procesul

Fă feedback-ul cât mai ușor de oferit, prin:

– Un link către un formular scurt (ex.: Google Forms).

– Un carnețel în care să scrie imediat după ce îi soliciți acest lucru.

  1. Răspunde pozitiv

Mulțumește sincer pentru ce ai primit, indiferent dacă este pozitiv sau critic.

  1. Exersează solicitarea de feedback și/sau review regulat

Începe cu situații mai informale sau cu oameni apropiați. Pe măsură ce devii mai confortabil, extinde-te către contexte mai profesionale. De exemplu, cere feedback la finalul unui proiect sau după o prezentare.

  1. Reflectează și ajustează

Analizează feedback-ul primit și decide cum îl poți integra în acțiunile tale viitoare. 

Fă vizibile review-urile pentru a te motiva în următoarele activități și pentru a-i inspira și determina pe cei care nu au interacționat încă cu tine să facă acest lucru. 

Review-ul este un instrument deosebit de benefic pentru continuitate, pentru creație și perseverență. O abilitate pe care o poți stăpâni prin învățare, dăruire și cu un efort susținut de voință.

Facebook
Twitter
Email
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

În luna iubirii

Este minunat, dar nu întâmplător aleasă, ca în luna februarie, în luna iubirii, celebrarea iubirii să înceapă cu Ziua Iubirii

Citește »
Veronica Costache Logo

Abonare Newsletter