Înscrie-te la newsletter pentru a fi la curent cu cele mai recente articole, viitoare evenimente, sau promoții.
Veronica Costache Logo

Beneficiile auto – reflecției

Importanța auto reflecției

Cât de bine te cunoști? Te gândești de ce faci lucrurile pe care le faci? Te-ai întrebat de ce acționezi așa la anumite situații?

Știai că auto-reflecția, introspecția este o abilitate care te poate ajuta să te înțelegi mai bine? Pentru că această tehnică implică să fii prezent cu tine însuți și să-ți concentrezi intenționat atenția spre interior, pentru a-ți examina gândurile, sentimentele, acțiunile și motivațiile.

Aceasta este importantă deoarece ne ajută să ne formăm un concept de sine și contribuie la dezvoltarea de sine.

Conceptul de sine include gândurile tale despre trăsăturile, abilitățile, credințele, valorile, rolurile și relațiile tale. Acesta joacă un rol influent în starea de spirit, judecata și modelele comportamentale.

Specialiștii spun că reflectarea interioară ne permite să ne cunoaștem mai bine și să continuăm să ne cunoaștem pe măsură ce ne schimbm și ne dezvoltăm ca persoană. Ne ajută să înțelegem și să ne consolidăm conceptul de sine pe măsură ce evoluăm cu timpul.

Auto-reflecția joacă, de asemenea, un rol cheie în dezvoltarea personală fiind o abilitate necesară pentru aceasta.

Fiind capabili să ne evaluăm punctele forte și punctele slabe sau ceea ce am făcut bine sau mai puțin bine, ne poate ajuta să identificăm zonele de creștere și îmbunătățire, credințele și limitările, astfel încât să putem lucra la ele.

De exemplu, să presupunem că ați susținut o prezentare la școală sau la locul de muncă care nu a mers bine, în ciuda faptului că ați depus multă muncă la acel proiect. Reflectând asupra experienței vă poate ajuta să înțelegeți că, deși ați petrecut mult timp lucrând la proiect și creând materialele de prezentare, poate nu ați practicat prezentarea acestuia. Sau poate că această abilitate nu o stăpâniți suficient de bine sau poate chiar vă sperie. Identificarea și explorarea  problemei vă poate ajuta să o corectați. Deci, data viitoare când trebuie să faceți o prezentare, lucrați și la îmbunătățirea abilității de prezentare/vorbire în public, exersând-o mai întâi cu colegii sau cu cei dragi.

Sau, constatați că zilnic sau uneori evitați să faceți anumite lucruri pentru că nu vă plac, vi se par grele sau nu știți cum să le faceți. Auto reflecția te ajută să înțelegi ce anume determină comportamentul tău, cum și dacă te ajută în evoluția ta și ce ar trebui să schimbi pentru a progresa.

Fără auto-reflecție, vei continua să faci ceea ce ai făcut întotdeauna și, ca rezultat, vei continua să te confrunți cu aceleași probleme cu care te-ai confruntat întotdeauna.

Beneficiile auto-reflecției
  • Creșterea conștiinței de sine. Petrecerea timpului în auto-reflecție poate ajuta la construirea unei conștiințe de sine mai mari. Conștiința de sine este o componentă cheie a inteligenței emoționale. Ajută la recunoașterea și  înțelegerea propriilor emoții, precum și impactul acestora asupra gândurilor și comportamentelor/acțiunilor tale.
  • Un sentiment mai mare de control. Auto-reflecția implică practicarea atenției și a fi prezent cu tine însuți în acest moment. Acest lucru te poate ajuta să te simți mai împământat și mai stăpân pe tine însuți.
  • Îmbunătățește abilitățile de comunicare. Auto-reflecția te poate ajuta să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare, ceea ce poate aduce beneficii relațiilor tale. Înțelegerea a ceea ce simți te poate ajuta să te exprimi clar, sincer și empatic.

  • Descoperirea și întelegerea mai profundă a valorilor personale. Auto-reflecția te poate ajuta să înțelegi în ce crezi și de ce. Acest lucru te poate ajuta să te asiguri că cuvintele și acțiunile tale. îți sunt în concordanță cu valorile de bază.

  • Abilități mai bune de luare a deciziilor. Înțelegerea mai bună a sentimentelor și a modului în care gândești, acționezi sau reacționezi te poate ajuta să explorezi toate opțiunile pentru clarificarea unei situații. Acest lucru te poate ajuta să iei decizii sănătoase cu care să te simțiți mai confortabil.
  • Dezvoltă gândirea creativă. Auto-reflecția dezvoltă gândirea creativă, abilitatea de a privi lucrurile diferit și de a găsi noi modalități de rezolvare a problemelor, 

În timp ce făceam cercetări pentru noile mele carduri de lucru cu tinerii și adulții, mi-a devenit clar că de cele mai multe ori nu suntem conștienți de reacțiile pe care le avem când răspundem la anumite situații din viața de zi cu zi. Luăm totul de bun, fără să încercăm să înțelegem gândurile, emoțiile, convingerile și limitările care sunt responsabile de acțiunile noastre.

Cardurile Reflectează & Explorează sunt un instrument util de reflecție care aduc claritate în gândurile și acțiunile noastre. Sunt folosite atât de persoane individual pentru ele sau familia lor, dar și de specialiști în cabinetele lor.

Sunt utile și foarte revelatoare atât pentru începători, cât și pentru cei familarizați cu auto reflecția. Sunt un ghidaj extraordinar, perceput și ca un joc de cunoaștere folosit la întrunirile de familie sau între prieteni. 

Achiziționează setul cu cele 52 de carduri Reflectează & Explorează în secțiunea SHOP

„O viață neanalizată, nu merită trăită”

Socrate     

Facebook
Twitter
Email
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Veronica Costache Logo

Abonare Newsletter