Înscrie-te la newsletter pentru a fi la curent cu cele mai recente articole, viitoare evenimente, sau promoții.
Veronica Costache Logo

Cum îmi recunosc valorile personale?

Bine te-am găsit, suflet cu iubire!

Zilele acestea am discutat mult, în cadrul atelierelor pe care am fost invitată să le susțin la două evenimente mari și importante, despre valorile personale. Am constatat că suntem prea puțin conștienți de ele, de ce sunt, și de cum ne ajută în viața de zi cu zi.

Pare un subiect greu de abordat și o temă dificil de înțeles și mai ales de pus în practică. În realitate, este mult mai simplu decât credem. Tot ceea ce trebuie să facem pentru a le recunoaște este doar să ne observăm și să scoatem la iveală ceea ce ne caracterizează.

De ce este bine să ne cunoaștem valorile personale?

Pentru a realiza cum funcționăm în raport cu noi și implicit în raport cu ceilalți.

Probabil vi s-a întâmplat să stați de vorbă cu cineva, să fiți în discuții de interes maxim pentru tine sau pentru amândoi și să vină un coleg sau pur și simplu o persoană necunoscută și să vă întrerupă. Poate să o ajuți cu o chestiune urgentă sau să o salute ”repede” înainte să plece pe persoana cu care purtai discuția. Ți se pare lipsit de etică și nu poți să înțelegi cum de nu a așteptat să termini tu discuția și apoi să intervină? Pentru că tu așa ai fi făcut. Pentru că tu ai ca valoare răbdarea și auto controlul. Dar se pare că nu sunt în lista de valori și a persoanei care v-a întrerupt. Și nu este nimic greșit în asta!

Judecăm fiecare situație în funcție de valorile noastre. Ele dau tonul comportamentelor și înțelegerii a ceea ce este bine și greșit. Ele formează modul în care gândești, acționezi și simți. Și nu în ultimul rând, valorile tale te ajută să găsești fericirea și scopul în viață. Ceea ce faci în carieră, în viața personală și în relațiile zilnice este practic, influențat de valorile personale.  

A ne cunoaște valorile personale este fundamental pentru a fi conștienți de ce suntem și cine suntem, pentru a ne cunoaște pe noi înșine ca ființe umane. Cunoscându-le, dezvoltăm empatia și ajungem la un grad mai avansat de reglare a emoțiilor.

Identificarea valorilor este un proces dificil când nu avem un ghidaj, un punct de plecare. Necesită o introspecție adâncă și onestă care implică o muncă grea, dar revelatoare și benefică pentru evoluția noastră.

Dar ce sunt valorile personale?

Valorile personale sunt set de credințe care fac diferența între bine și rău în comunitatea, cultura sau societatea ta. Ele formează minsetul care definește modul în care vezi tu standardul ideal de comportament, cum ar fi răbdarea și onestitatea. Tu ai deja câteva principii de ghidare. Ele se regăsesc în modul în care interacționezi cu lumea din jurul tău, se răsfrâng în stilul în care iei deciziile și în tot ceea ce faci în viața personală și la locul de muncă. Ține doar de tine să le identifici și să le verbalizezi.

Cum se formează valorile personale?

Ne naștem Tabula Rasa deci valorile le-am preluat de la cei cu care am interacționat încă de la cele mai fragede vârste, deci de la cei care ne-au crescut. Copii fiind, observăm și copiem comportamentul celor din jur:

  • Părinți
  • Frați sau surori
  • Bunici și alte rude appropriate
  • Profesori
  • Prieteni
  • Comunitate
  • Societate

Toți aceștia își pun amprenta pe cum ne formăm valorile. Funcționăm după ele când devenim adulți, dar odată ce ne descoperim putem să decidem pe care am dori să le păstrăm și pe care să le eliminăm, pentru a ne crea o viață mai bună.

Putem schimba valorile personale?

Deși valorile dobândite pe parcursul formării noastre în timpul copilăriei și adolescenței sunt bine prinse în subconștient, trebuie să fim conștienți de faptul că acestea se pot schimba pe măsură ce evoluăm.

Valori precum flexibilitatea, creativitatea pot intra în setul tău de valori după o schimbare în carieră, de la un loc de muncă sub presiune la unul mai lejer, de exemplu. Sau valorile din zona banilor pot căpăta un alt sens atunci când nu te mai simți întro competiție financiară fără sfârșit, ca unic scop de obținere sau păstrare a unui statut.

Cum să-ți descoperi valorile?

Ca să te ajut să le identifici îți sugerez mai jos trei modalități.

Dar înainte de a le parcurge, îți aduc în atenție workbook-ul setul de 52 de carduri de reflecție și explorare interioară, create pentru cursurile de descoperire de sine.

Le poți găsi și comanda aici

Unul dintre carduri abordează valorile personale, pe care te invit să le identifici și apoi să ți le scrii într-un jurnal: Cele mai importante valori pentru mine în momentul de față sunt…

Acum, parcurge cele trei sugestii de modalități, care te pot ajuta să selectezi cele mai importante valori.

  1. Alege între șapte și zece valori, dintr-o listă de valori.

Pentru asta ai nevoie de o listă cât mai complexă de valori. Am pregătit una pentru tine, pe care să o parcurgi în liniște și să o folosești ori de câte ori ai nevoie. Acum alege între șapte și zece valori care crezi că te caracterizează în momentul de față. Da, lista ta personală și ordinea lor se poate schimba în timp, în conformitate cu percepțiile, experiențele pe care le vei avea odată cu evoluția ta.

Poți descărca lista de mai jos.

2. Gândește-te la câteva persoane pe care le admiri și de ce o faci.

Când admirăm pe cineva o facem pentru că ne plac acțiunile lor, stilul și modul de a vorbi, de a se îmbrăca, de a lucra sau gândi. Cu alte cuvinte ne plac valorile lor pe care ori le avem și noi sau am dori să le dezvoltăm. Alege trei sau cinci persoane care te inspiră și scrie într-un caiet, jurnal (sau workbookul Reflectează și Explorează, la cardul Cele trei persoane care mă inspiră sunt…) ce îți place la ei, ce valori au care te inspiră. De exemplu, îl/o admir pe: ”colega mea pentru ușurința și creativitatea cu care scrie texte, articole”, ”soțul meu pentru onestitate”.

3. Reflectează asupra ta și învață din experiențele personale

Pe măsură ce vă trăiți viața, fiți atenți la alegerile pe care le faceți. Timp de câteva zile, conștientizați și identificați valorile din spatele deciziilor cheie la locul de muncă și acasă. Acordați o atenție deosebită dacă valorile pe care le-ați ales mai sus se reflectă în viața de zi cu zi. Dacă nu, ce valori exprimi sau trăiești pe măsură ce treci prin ziua ta? Există modele? Ce poți învăța despre ceea ce vrei, la ce ești dispus să renunți și ce nu este negociabil în viața ta?

Dacă vrei să afi mai multe despre cum să-ți descoperi valorile, emoțiile care se află în spatele acțiunilor tale, cum să reflectezi asupra lor și cum să explorezi ce ascund, pentru a învăța și a-ți construi o viață în armonie, te aștept la cursurile și workshopurile mele. Sau la sesiunile de consiliere individuală.

Mulțumesc și mulțumește-ți că îmbrățișezi cunoașterea!

Cu recunoștință,

Veronica

Facebook
Twitter
Email
Print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

Veronica Costache Logo

Abonare Newsletter